Klavieren voor orgel Opus 5

Het orgel is verhuist van mijn orgelmakerij op de bovenverdieping van mijn woning, naar de huiskamer. De hoogte van het orgel is 2,45 meter, er is nog 5 cm over! 
Op de afbeelding hiernaast zie je een deel van het het orgel in zijaanzicht met de elektrische registertractuur duidelijk zichtbaar. Het front staat op de hoofdpagina van deze site. De techniek van het orgel met de drie balansklavieren is bijna klaar. Wat het pijpwerk betreft; er missen nog ca. 300 van de ruim 500 pijpen, waaronder het Front en de pijpen van het Borstwerk. Later komen er nog 60 pijpen bij voor het dan zelfstandige pedaal.

Een deel van de registers is dus klaar, er kan op het orgel gespeeld worden!. De Cornet en de sesquialter zijn best wel bijzonder.

De windvoorziening met zwemmerbalg en gordijnregelaar werkt goed De winddruk heb ik aan de 2 uitgangen van de balg ingesteld op 55 mm Waterkolom. Van dubbelwerkende tremulanten (Hoofdwerk of Borstwerk) moeten de hulpbalgjes er nog worden aangebouwd.

De aansturing van de registertractuur, niet mechanisch maar elektrisch/elektronisch, is vrijwel klaar en deels getest. 
De toetsen van de klavieren zijn voorzien van kleine permanente magneetjes 5 x 3mm, 600 gram) en de achterste klavierbalken van de printjes met Hallsensoren en logica. Er gaan slechts enkele draden (bussysteem) van elk klavier naar het midigedeelte. De elektronica is door een van mijn zoons ontwikkeld en is gebaseerd op het Arduino concept. 

Ook wordt er gewerkt aan de Spilfluit 4' van het Borstwerk omdat er voor een beetje spelen nog een 4 voetregister ontbreekt. Wel is er al een 8 voetregister (Holpijp), en verder een Octaaf 2, de Quint 2 2/3 en de Terts 1 3/5. Samengesteld met de Oktaaf 4 voet levert dat dushoornachtig, dus tongwerkachtig. 

De 4 voet frontpijpen, die via transmissie ook een 8 voet Prestantregister opleveren worden nog een hele klus! Deze worden ook door mij zelf gebouwd. Fa. Stinkens in Zeist levert het orgelmetaal (60% tin). 56 tinnen pijpen met bladgoud vergulde labia en met verschillende voethoogtes is écht veel werk!

Over enige tijd wordt er een geheel nieuwe fotoserie van de bouw op de website gezet. 

Eind van het jaar verschijnt er een artikel over de bouw van dit orgel (deel 2) in het blad "Die Hausorgel" van de GdO (Duitsland /Internationaal; www.GdO.de en http://www.hausorgel.gdo.de 

In het najaar komt er waarschijnlijk ook een artikel in de Bouwbrief van Huismuziek; http://www.bouwerskontakt.nl

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Hilda | Antwoord 02.08.2013 21:56

heel indrukwekkend

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

16.03 | 12:56

Goede middag,
Hoe zou ik aan die tekeningen van een kleine windmachine
Kunnen komen?...... ben ook met zelfbouw bezig
Gaarne reactie

...
02.08 | 21:56

heel indrukwekkend

...
06.05 | 19:09

Heel mooi, nu nog een orgelmuziekje er achter zetten!

Groetjes Manon

...
06.05 | 18:53

Hoi Wim, dat ziet er goed uit!nu het fotoalbum nog wat uitbreiden.

...
Je vindt deze pagina leuk